Jumaat, 11 Mac 2011

~ psikologi & bola ~

Masa dok merapu sambil mengutuk blog org tiba2 tebaca sal ni~
menarik & saya pon menciplak la~
sekadar tuk syok2 ja~
tp kalo betul tatau la plak~PERKAITAN POSISI BOLA DAN SIFAT ANDA

Soalan: Jika diberi pilihan korang bermain bola untuk satu pasukan professional, di manakah posisi yang korang rasa paling sesuai untuk pegang (dengan rela hati ar, bukan kena buli senior pegang posisi yang korang tak nak)?

A) Penjaga gol la beb

B) Kesian ar, bagi defender cukup

C) Pemain tengah la macho

D) Of courselah striker!

Sedar atau tidak, jawapan korang di atas menentukan sifat sebenar korang dalam kerja berkumpulan!

Jika korang pilih…

PENJAGA GOL
Fuh, korang memang terer. Sudah la dalam banyak posisi, posisi penjaga gol paling tak feymes. Mungkin salah satu sifat korang ialah:
- Korang berjiwa kental, sanggup ambil kerja keras dan tanggungjawab berat. Tambahan pula kadang-kadang kerja keras korang tak buahkan hasil yang baik (walaupun sehebat mana korang boleh tahan pun, akhirnya kalo striker tak gol, paling hebat pun seri saja).
- Mempunyai sifat kepimpinan, tetapi korang lebih suka low profile, dan berani menanggung risiko menjadi orang pertama dikritik sekiranya berlaku apa-apa kesalahan dalam kumpulan (kalah game sebab bolos), walaupun banyak kesalahan itu bukan salah korang pun!

DEFENDER
- Walaupun dalam kumpulan, korang lebih suka berlow profile, tapi selalu kena buat kerja berat. Korang suka tengok kumpulan berjaya dengan hasil penat lelah korang, tapi tak suka mencapub bila berjaya. Lebih kurang situasinya dengan penjaga gol, tapi tak seteruk itu, sebab korang ada team member yang kerja lebih kurang sama berat.

 
MIDFIELDER
- Korang ini selalunya perancang strategi kumpulan (playmaker) dan penyumbang idea (goal-assist), walaupun selalunya bukan korang yang dapat kredit.
- Suka membantu setiap ahli kumpulan, kadang-kadang dengan kerja ringan, kadang-kadang dengan kerja berat (tolong striker, tolong defender). Disebabkan ini, korang ada stamina tinggi.

STRIKER
- Korang ini suka mencapub, walaupun kadang-kadang sumbangan korang tak seberapa pun (korang jaring satu gol, tapi defender dan penjaga gol bermati-matian cegah bolos). Pun begitu, kehadiran korang amat penting. Contoh kerja korang ialah jurucakap kumpulan. Buat kerja cemerlang macamana pun, kalau presentation dia hampeh, satu kumpulan kalah juga.

- Korang suka posisi yang korang pegang ini sebab bila dapat kejayaan, korang orang yang pertama yang orang tabal sebagai hero, walaupun kerja korang paling ringan. Kalau kalah pula, korang orang yang terakhir dipersalahkan (orang persoalkan kenapa boleh bolos lebih daripada kenapa striker sudah 10 kali try tak gol-gol juga). Umpama jurucakap tak boleh jawab soalan ketika sesi soal jawab, yang akhirnya satu kumpulan dikritik, bukan jurucakap. Memang posisi ideal untuk semua orang.

~ ukz1903 ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan